Website maken

Hoe maak je zelf een website? Aan de hand van een voorbeeld laat ik hier zien hoe je met WordPress een website kunt opzetten. WordPress is een Content Management System (afgekort: een CMS). Een CMS is een systeem waarmee je relatief eenvoudig “content”, oftewel inhoud, tekst enz. kunt opzetten en onderhouden. Een CMS zoals WordPress maakt dit mogelijk zonder dat je daarvoor enige kennis van HTML, PHP, Javascript en dergelijke nodig hebt. PHP en Javascript zijn programmeertalen die veel in websites worden gebruikt, en HTML is wat men een “opmaak taal” noemt. WordPress maakt daar zelf gebruik van, maar het is niet meer noodzakelijk om daar kennis van te hebben. Het is echter wel handig (en leuk) als je met deze “talen” kunt werken.

Ik laat mijn websites momenteel hosten door Transip. Bij hen kan je met één klik WordPress op jouw website installeren. Er wordt dan een voorbeeld website aangemaakt, die je vervolgens naar eigen smaak kunt inrichten. Ik ga op deze manier mijn persoonlijke website, van-moorsel.org, opzetten. Voor mij is op moment van schrijven (april 2019) WordPress nog nieuw voor mij. En hoewel ik al wel wat ervaring heb met een ander CMS zal ik toch aardig wat moeten puzzelen om een website naar mijn smaak te krijgen. Maar dat is nu juist wat dit zo leuk maakt. Je hebt een basis waarop je vervolgens kunt gaan variëren tot je iets krijgt wat je zelf mooi vindt.

  1. WordPress installeren.
  2. De voorpagina aanpassen